top of page

2019 Sunum Trendleri


Tasarım söz konusu olduğunda, kuşkusuz ki tasarım eğilimlerinin bir anda sıfırdan ortaya çıkması ya da aniden de ortadan kaybolması gibi bir durum söz konusu değildir. O yılın hakim trendleri, çoğunlukla birkaç yıl öncesinin deneysel yöntemlerinden oluşur ve aşamalı olarak zirveye tırmanır. Çok az kişi tarafından bilinen ve kullanılan bu yöntemlerin aniden kitlesel yaygınlığa kavuşması, o yöntemleri birer trend haline getirir.


Bazı tasarım trendleri modalar gibi kısa ve geçicidir. Hızla yükselir, trend olur ve sonra gözden kaybolurlar. Bazıları ise trend olma özelliğini yitirse de birden fazla yıla yayılarak dip dalga olarak varlığını sürdürmeye devam eder. O yüzden, 2019’un sunum ve tasarım trendlerini anlamak ve süreklilikleri gözler önüne sermek için öncelikle 2018’e göz atmak faydalı olacaktır.

2018’de Geride Bıraktıklarımız

2018 yılını her şeyden önce “cesur” ve “yenilikçi” bir yıl olarak adlandırabiliriz. Geçmiş yıllarda denenmeyen pek çok yöntem, sıradışı ve cesaret isteyen tasarım çalışmalarıyla kendisini ortaya koydu. Öte yandan birkaç senedir varlığını bildiğimiz bazı eğilimler de 2018’de yaygınlığa kavuştu.


Şimdi bunlara kısa bir göz atalım:


1. Gradyenli renk geçişleri

Gradyenler, uzunca bir süre sonra geri döndü. Tek boyutlu renk uzamlarına geçişli alternatifler oluşturan gradyenler, yaratıcılığı sonuna kadar ateşleyen örnekleriyle 2018’e damga vuran trendlerden biri oldu.



2. Dinamik fotoğraf yerleştirmeleri

Geçtiğimiz yıl tasarımcılar, her zamankinden daha cesur yerleştirmeler yaparak en uykulu kalabalıkların bile dikkatini çekmeyi başardılar.





3. Asimetrik leke kullanımları

Lekelerin asimetrik kullanımları, 2018 boyunca etkileyici kompozisyonlar oluşturmayı mümkün kıldı.


4. Geometrik tasarım yapıları

Geometrik öğeler tasarım yapılarında denge sağlamak gibi pratik bir işlev görürken, aynı zamanda fotoğraf ve yazı alanlarını ortaya çıkarmaya yardımcı oldular.



5. Üç boyutlu tasarım öğeleri

3D’nin yükselişi 2018’de de sürdü. Microsoft’un 3D modelleri Powerpoint’e adapte etmesiyle başlayan popülerleşme, 2018’i 3D’nin zirve yıllarından biri haline getirdi.



6. Semi-Flat tasarım

Düz ve minimalist tasarımlar ile 3D tasarımlar arasında uzun süredir devam eden mücadele, yarı-düz tasarımlarla uzlaşmaya varmış gibi görünüyor. Düz tasarımlara gölge ile 3D etkisi vermeye dayanan bu yöntem, hem belirli öğelerin dikkat çekici bir şekilde vurgulanması hem de slayta derinlik katılması açısından etkili bir rol oynuyor.



7. Parlak ve canlı renkler

2018, parlak renkler için daha önce hiç olmadığı kadar elverişli bir yıl oldu. Pastel renklerden parlak renklere bu hızlı dönüş, canlı renkler konusunda uzun süredir var olan bir çekingenliği kırmış görünüyor.



8. Duatone fotoğraflar

Spotify’ın playlist tasarımlarıyla bilinçli olarak katkıda bulunduğu duotone popülerliği, 2018’e damgasını vuran bir başka tasarım olgusu oldu. Web sitelerinden, flyer’lara kadar geniş bir yayılıma kavuşan duotone çalışmalar, sunum tasarımında da etkileyici bir iz bıraktı.



9. Çoklu Pozlama

2018 senesi boyunca grafik tasarımcıları arasında oldukça popülerleşen bu trend, sunum şablonları başta olmak üzere pek çok sunum çalışmasına belirgin bir görsel estetik kattı. O kadar ki, yakın dönemin sunumlarında çoklu pozlama esprisi kadar yaygın olarak kullanılan bir başka trend daha bulmak zordur. Çoklu Pozlama’nın fotoğraflara kattığı güçlü etki, pek çok konuşmacı tarafından sunumlarda başarıyla kullanıldı.



10. İzometrik tasarım

Belki de uzun süredir hakimiyetini ilan etmiş olan flat tasarıma bir tepki olarak, izometrik tasarım 2018’de çok güçlü bir dönüş yaptı. Nesneleri iki boyutlu düzlemde üç boyut yanılsaması ile vermeyi amaç edinen bu yöntem, oldukça geniş bir kesimin sempatisini kazanmış durumda.



2019’da Bizi Neler Bekliyor?

2019 yılının, en az 2018 yılı kadar cesur ve yaratıcı olacağına şüphe yok. Isometrik, 3D ve semi-flat tasarım öğeleri bu yıl da görmeye devam edeceğimiz eğilimler olacak. Duotone ve Gradyenli fotoğraf kullanımları yine 2019'a ait sunumlarda sıkça karşımıza çıkacak. Peki yeni olarak ne var? Şimdi onlara bakalım:


1. Üç Boyutlu tipografi

2019'la birlikte 3 boyutlu tasarımlarda tipografi ön plana geçiyor. 3D ile yapılmış tipografi sizi başka bir dünyanın dışına çıkartan kompozisyonlar sunar. Pop Art'dan ilham alan Pinch Studio veya farklı dokuları birleştirmede usta olan Issey Miyake gibi bazı tasarımcılar, renklerle, şekillerle ve tipografiyle dolu fütüristik kompozisyonlar oluşturmak için kendi tasarımlarında 3D ve tipografiyi birleştiriyor. Mesela Eiko Ojala'nın tasarımı doğrudan doğal elementlerden yaratılmış gibi görünüyor. Bu tip kompozisyonları gördüğünüzde gözlerinizi onlardan almanız imkansızlaşabilir.



2. Asimetrik tasarımlar

Son yıllarda standart tasarımın yavaş yavaş form değiştirdiğini görüyoruz. Squarespace, Canva gibi sitelerin bu yöndeki ağırlığı değişen formun tanımı açısından iyi örneklerdir. Tasarımcılar şimdi her yerde gördüklerinizden gerçekten benzersiz ve farklı tasarımlar yaratmaya çalışıyorlar. Tasarımda asimetrik kompozisyonlar tasarımın daha dinamik ve kinetik olduğu izlenimini veriyor. Bir reklamda, bir web sitesinde veya bir mobil uygulamada asimetrik düzenler her zaman ilk göze çarpan unsurlar oluyor. Asimetrik tasarımlarla 2019 yılında daha fazla karşılaşacağız gibi görünüyor.



3. Art-Deco tasarımlar

Art Deco adını, Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda başlayan ve neredeyse yarım asrı kapsayan modern sanat akımından almıştır. Bu dönemin 20'lilerin Art Deco'su ve 50'li ve 60'lı yılların Art Deco’su olmak üzere iki kullanım biçimi vardır. Bazıları tasarımcılar 1920'lerin Art Deco'sunun 2019'da yoğun olarak kullanılacağından bahsediyor. Bu eğilim özellikle logolarda kendini daha çok gösteriyor. Grafik tasarımcılar, zamanın karakteristiğindeki yoğun simetrik çizgilerin kullanımı ve metalik efektlerle Art Deco ruhunu yakalamaya çalışıyor.

4. 50'li Yılların modern sanatı

Art Deco döneminden sonra (ve buna doğrudan tepki olarak), tasarımcılar işlevselliğin forma göre öncelikli olması gerektiğine karar verirdiler. Çok "gösterişli" tasarımlardan vazgeçip daha basit ve daha doğal bir stil tercih ettiler. İkonik savaş sonrası reklam afişlerine dayanan bu tarz, özellikle çizim alanında öne çıkıyor. O zamanlarda, küçük işletmeler ve yeni işletmeler için bu tasarım biçimi oldukça öne çıkıyordu. Gittikçe daha fazla sayıda marka bu çarpıcı tasarımları web sitelerine, basılı dökümanlarına ve sunumlarına eklemeyi tercih ettiler. Bunun sebebi bu tasarımın modern bir dokunuşa sahip olmasıydı. 2019'da, dijital medya, sunum ve aynı zamanda internet site sayfalarında bu tür tasarımların giderek daha fazla görülmesi bekleniyor.



5. Serif fontların yükselişi

Serif fontları güncel tasarım çalışmalarında sıradışı ve sevimli olarak nitelendiriliyor. Fakat bu ilginin artacağını öngörüyoruz. 2019 serif yazı tiplerinin yılı olacak ve bu kategoride gittikçe daha fazla çeşitlilik göreceğiz. Markaların benzersiz, özel tasarım bir yazı tipine sahip olmaları giderek daha fazla önem kazanıyor ve grafik tasarımcılar bu yıl “Serif” yazı tiplerine sahip tasarımlara giderek daha fazla önem verecek.



6. Akışkan dokular

Akışkanlardan esinlenen arka plan ve dokular, 2019'da sıkça karşımıza çıkmaya başlayacak. Kolayca tahmin edilebileceği gibi sıvılar hareket ettiklerinde doğal yollar çizerler ve böylece grafik tasarımcılara kolayca ilham verebilecek benzersiz desen ve dokular oluştururlar. Yüzen unsurlar ve fütüristik renklerle birlikte bütün kompozisyon gerçekten bir rüya gibi büyüleyici görünebilme kapasitesine sahiptir.



7. Gölgelerin dönüşü

Gölgeler 2018'den itibaren yeniden hayatımızda. 2019 yılı, gölgelerin yılı olacak diyebiliriz. Renklerin tonları gibi, gölgeler de tasarımlar için oldukça önemli bir işlev sunuyor. Aşırı minimalizm ve iki boyutlu tasarım gerçeklik algısını yükseltirken, gölgelerin abartıdan uzak kullanımı bu gerçeklik algısını derinlik yönünde de geliştirmeye yarıyor. 2019'da daha derin backgroundlar, yerçekimsiz nesneler ve arkaplandan bağımsızlaşmış slayt öğeleri görmeye hazırlanın.



8. Animasyonlar her yerde

GIF'ler, başlangıçlarından beri çok yol kat ettiler ve modern çağın muhteşem bir parçası oldular. Hızlıca hazırlanmış mini animasyonlar için ideal araçlar olan gif'ler, kullanıcılar için ilgi çekici içerikler oluşturmaya yarayarak, fikir ve kavramları iletmek için değerli araçlar haline geldiler. Bu trendden yararlanan reklamlara, e-postalara, bültenlere, resimlere veya logolara giderek daha fazla rastlıyoruz. Cinemagraph ile birlikte ilgi çekici sinematografik görselleri de hayatımıza sokan gif tekonolojisi, 2019 yıl boyunca tasarımın her alanında olduğu gibi sunumlarda da sık sık karşımıza çıkacak.




9. Özgün illüstrasyonlar

Özgünlük, sizi farklı kılar. Tasarımda özgünlüğün en sıradışı yollarından biri, özel illüstrasyonlardır. Özelleştirilmiş grafikler ve resimler, bir markaya gerçekten kişilik ekleyebilecek görsel bir dil oluşturulmasına yardımcı olur. 2018'de daha geniş bir medya yelpazesinde resimlerin daha yaygın kullanıldığına tanık olduk. Bu eğilim 2019'da yükselerek ana trendlerden biri haline gelecek.



10. 2019'un rengi: "Canlı mercan"

2018'in hakim rengi ultroviyole, eskiyen yıl ile birlikte yavaşça gözlerden kayboluyor. Artık "Canlı Mercan" (Living Coral) zamanı. Her yıl o yılın hakim tasarım rengini belirleyen Pantone, 2019 yılını "Canlı Mercan Yılı" ilan etti. Pantone'nin bu kararı, web'den ambalaja, baskıdan mobil uygulamalara kadar her alanı olduğu gibi 'sunum' alanını da baştan aşağıya etkileyecek gibi görünüyor. Önümüzdeki günlerde bu rengi sıkça görmeye hazırlanın.



Yeni nesil sunumlara hazır mısınız?

Tasarım trendlerini bir kenara bırakırsak, 2019 yılının medyanın tüm alanlarını olduğu kadar sunumu da geri dönüşü olmayacak bir şekilde değiştireceğini söyleyebiliriz. Son birkaç yıldır baş döndürücü bir hızla gelişmesini sürdüren yeni nesil teknolojiler yeni nesil sunumlarla 2019'a damgasını vuracak. https://www.sunumo.com/yeni-nesil-sunumlar adresinde detaylı olarak görülebilecek olan yeni nesil sunumlar şunlardan oluşuyor: Çevrimiçi olanakları ölçümlenebilir verilere dönüştüren "Online Sunumlar", Dikey hikaye formatını sosyal medyadan sunum teknolojilerine taşıyan "Sunumobil Uygulamaları", Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını kullanarak 4. boyut sunum deneyimini ortaya çıkaran "Ar Sunumlar", Realiteyle gerçek-olmayan arasındaki sınır çizgisini eriterek bu potansiyelleri sunumun hizmetine sunan "VR Sunumlar", Görselleri iki boyutlu ekranlardan çıkararak reel dünyaya taşıyan ve işletmelerin önemli görevleri daha hızlı, daha güvenli ve verimli bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olan, "Karma Gerçeklik" (Mixed Reality) deneyimiyle ilişkili "MR Sunumlar" ve son olarak benzersiz 3D video içeriklerini hologram efektine dönüştürerek çarpıcı ve unutulmaz show imkanları sunan "Holografik Sunumlar"... Bildiğimiz sunumlar tarihe karışıyor... 2019'da bu yepyeni deneyim evrenine adım atmaya hazır mısınız?


2019: Şirketler için uzmanlaşma zamanı

2019 şirketlerin sunum algısında köklü bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Şirketler bugüne kadar sunum ihtiyaçlarını dönemsel olarak ihtiyaç duyulan 'spesifik' sunumlar ve genel şirket tanıtım sunumlarıyla sınırlandırıyorlardı. 2019 yılıyla birlikte şirketlerin sunum ihtiyaçlarına ilişkin algıları baştan aşağıya değişecek. Geçtiğimiz yıllarda eksikliği yeni yeni farkedilen "Uzmanlık Sunumları" 2019'dan itibaren şirketlerin başlıca gündem maddesi olacak. Uzmanlık sunumlarının içinde neler mi var? "Rakip Analizi", "Ürün Planlama", "Fiyatlandırma Politikası", "Müşteri Kazanımı", "Müşteri Memnuniyeti Analizi", "Bilgi Yönetimi" ve daha onlarca benzeri. Her bilgi alanı için kendisine özgü ve farklılaşmış sunum stratejilerine ihtiyacınız olduğunu bilmiyordunuz değil mi? Merak etmeyin, rakipleriniz de henüz bilmiyor. Fakat 2019 yılını iyi değerlendirmezseniz çok geç olabilir... Uzmanlık alanlarınıza özel uzmanlaşmış sunumlarla tanışın ve bir adım öne geçin.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page