İzmir'de düzenlenen Pechakucha etkinliği, EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi'nde 21. buluşmasını gerçekleştirdi. Çok sayıda katılımcının hazır bulunduğu toplantıda, 6 ayrı konuşmacı kendilerine ayrılan "400'er saniyelik" süre içerisinde katılımcıları etkilemeye çalıştı.
PechaKucha Night, Tokyo’da Klein Dytham Mimarlık Ofisi’nce başlatılan ve dünya üzerinde binin üzerinde ülkede gerçekleştirilmeye devam eden oldukça popüler bir etkinlik. Bu akım İzmir'de Mimar Cenk Dereli öncülüğünde gerçekleştiriliyor.
PechaKucha Japonca "çene çalma" anlamına geliyor. Etkinlikte bir araya gelen yaratıcı beyinler, birbirlerine "ilham veren" hikayelerini anlatıyor ve seyircilerini etkilemeye çalışıyorlar. Fakat bu etkinliğin çok ilginç bir kuralı bulunuyor: Konuşmacılar hikayelerini her biri 20 saniye görünüp kaybolan 20 slaytla anlatmak zorundalar. Yani Pechakucha'da seyircilerinizi etkilemek için sadece "400 saniyeniz" var.
PechaKucha'yı ilk kez hayata geçiren mimarlar Astrid Klein ve Mark Dytham, aslında çok pratik bir ihtiyaçtan yola çıkıyorlar: Uzun sunumlarla müşterilerini bunaltan mimarlara, fikirlerini çok seri bir şekilde açıklamalarını sağlayacak yeni bir yöntem sunmak. Mimari sunumları gereksiz detaylardan arındırmak ve "fikrin etkisini" öne çıkarmak için harekete geçen Klein ve Dytham çifti, aslında yeni çağın sunum felsefelerinden birini harekete geçirdiklerini çok sonra anlıyorlar.
TED sunumlarındaki 18 dakika kuralını çok daha radikal hale getiren pechakucha tekniği, konuşmacısına "sunum kumandası" kullanma hakkı vermiyor. Kumandasız olarak yapılan sunumlarda, her slayt 20 saniye ekranda durduktan sonra yerini otomatik olarak diğer slayta bırakıyor. Slaytlarının hızına yetişmek için acele eden konuşmacılar, bu hız sayesinde fikirlerini en "özlü" şekilde anlatma şansına erişiyorlar.
Siz de sunumlarınızı daha etkili hale getirmek istiyorsanız, dünyada milyonlarca insanın uygulamaya başladığı tekniği sunumunuza uyarlayabilirsiniz. En kısa, en basit ve en sade şekilde anlatılamayan fikirlerin gücünü kaybettiği çağımızda, fikirlerinizi sadeleştirmeniz için Pechakucha tekniği bulunmaz bir fırsat olabilir.
Comments